Witte wijn


Witte wijn is een alcoholhoudende drank, gemaakt van het sap van witte druiven. Het alcoholpercentage van witte wijn varieert tussen de 8,5 en 15%.\r\n

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

\r\nWanneer de rijpe druiven geoogst zijn, worden de druiven eerst gekneusd. Vervolgens worden de druiven geperst. Witte wijn ontstaat, wanneer de pitten en de schil snel worden verwijderd tijdens de persing. Daarna worden ze gegist. Hoewel zich op de schil van de druif natuurlijke gisten bevinden, worden er nog handmatig gistcellen aan de druif toegevoegd. Dit omdat de schillen en pit snel verwijderd zijn. De meeste witte wijnen worden na dit gistingsproces direct gebotteld. Echter sommige witte wijnen ondergaan nog een tweede gistingsproces. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de chardonnay druif.\r\n

Waar komt witte wijn vandaan?

\r\nDe belangrijkste gebieden waar witte wijn wordt geproduceerd, liggen op het noordelijk- en zuidelijk halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad. Bekende wijnlanden in Europa zijn onder andere Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Buiten Europa zijn dat onder meer Australië, Chili en Zuid-Afrika.\r\nOok in Nederland wordt witte wijn geproduceerd, echter vergeleken met bovenstaande landen op zeer kleine schaal. Dit komt voornamelijk doordat niet elke druivensoort geschikt is voor het Nederlandse klimaat.\r\n

Soorten witte wijn

\r\nMen kan een onderscheid maken in droge- en zoete witte wijn. De laatste wordt vaak geserveerd als dessertwijn. Populaire witte wijnen zijn Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Chardonnay.\r\n

Hoe wordt witte wijn gedronken?

\r\nWitte wijn wordt gekoeld gedronken op een temperatuur tussen de 7 en 10 graden. In Nederland wordt witte wijn veel in de zomer gedronken en geserveerd bij visgerechten of gerechten met wit vlees als kip en kalkoen. In Italië echter wordt uitgegaan van het principe dat je de wijn drinkt die je lekker vindt en deze niet aanpast aan het gerecht.